Zaznamenali jsme v tisku

duben 2003

4. dubna 2003 - MF Dnes: Arnošt Lustig a stigmata holocaustu

Josef Chuchma uveřejnil v MF Dnes portrét spisovatele, který byl nominován na Pulitzerovu cenu.

4. dubna 2003 - Haló noviny: Německý důchod pro lidi z ghett?

Lidé, kteří byli za války internováni a pracovali v některém z ghett, mohou nyní požádat o německý důchod za příslušnou dobu. (...) Podmínkou je, že si sami v ghettu vybrali druh práce, kterou vykonávali, a byli za ni určitým způsobem odměněni, vysvětlil účastníkům sněmu viceprezident německého Spolkového svazu pro informace a rady pronásledovaným nacismem Felix Kolmer,. informují Haló noviny.

5. dubna 2003 - MF Dnes: O holocaustu může s černým humorem vypovídat jen Žid

O nové hře divadla Komedie v Praze, kterou nastudovalo v koprodukci s Činoherním klubem z Ústí nad Labem, informuje MF Dnes. Hrdiny prvotiny dramatika George Taboriho Kanibalové je několik osvětimských vězňů, kteří se octnou před závažnou otázkou: sníst, nebo nesnít mrtvého, stále ještě vypaseného spoluvězně Špekouna - osvětimskou anomálii, zachránit si tak život a vydat svědectví, nebo se nepodvolit zvrácené situaci?

7. dubna 2003 - České noviny: Letošní kampaň proti rasismu se zaměří na studenty a knihovny

Necelé čtyři miliony korun letos utratí vláda za kampaň proti rasismu, píše deník. Akce navazuje na projekt Tolerance 2003. Součástí kampaně je také doplňování veřejných knihoven o publikace věnující se problematice národnostních menšin, uprchlíků apod.

9. dubna 2003 - MF Dnes: Lustig: Češi jsou mimořádní čtenáři

V rozhovoru, který s neúspěšným kandidátem na Pulitzerovu cenu vedla Alice Horáčková, spisovatel říká: Nic jsem nečekal a nečekám. (...) Knížka, kterou jsem napsal, zůstane stejná s cenou, nebo bez ceny.

12. dubna 2003 - MF Dnes: Časy, kdy nebylo moc do zpěvu

Jaroslav Šebek se pozastavil nad knihou Ta stará ošklivá melodie, jejíž autor, historik F. Seibt, nedávno zemřel. Více o knize viz Nové knihy - leden 2003.

14. dubna 2003 - Respekt: Pianista v Africe

Recenzi filmu Nikde v Africe uveřejnil v Respektu č.16 Petr Třešňák: V některých rysech se film (...) podobá jinému filmu oceněnému letos Oscarem, Polanského Pianistovi.

15. dubna 2003 - MF Dnes: V synagoze budou koncerty

Do plánu oprav kulturních památek v Čáslavi se letos dostala také místní synagoga, která bude adaptována na koncertní síň. Na opravách se bude vedle Židovské obce v Praze podílet také čáslavská radnice.

16. dubna 2003 - České noviny: Ve varšavském ghettu zvítězili Židé, byť nepřežil téměř žádný

Výročí povstání ve varšavském ghettu připomněly České noviny: Po měsíčním vzdorování nacistické přesile bylo asi 7000 Židů okamžitě zastřeleno a asi 50.000 deportováno do Treblinky. Mrtvých na straně německé bylo snad jen dvě stě.

  • Viz též: Právo 19.4.2003 - Povstání odsouzených na smrt

16. dubna 2003 - MF Dnes: Vyšlo jarní číslo časopisu ZVUK

Jak informuje MF Dnes, v novém vydání čtvrtletníku zlínského kraje je i článek Manželé Lvovi z Kroměříže, který popisuje, co museli prožívat Židé v době holocaustu.

17. dubna 2003 - Lidové noviny: Simon Wiesenthal končí s honem na nacisty

Po více než půlstoletí od konce druhé světové války končí známý lovec nacistů Simon Wiesenthal svou práci. Wiesenthal, kterému je téměř 95 let, podle svých slov dopadl všechny nacisty, které si vzal na mušku, informuje deník.

22. dubna 2003 - Literární noviny: Pianista

Svou recenzi filmu Romana Polanského napsal pro Lit.N. č. 17 Libor Martinek: Přenesení sukcesivně řazených vzpomínek na filmové plátno od režiséra vyžadovalo značnou kázeň při volbě filmové formy, jednoduchost a střídmost ve výrazu (...) A tento jeho tah vyšel dobře - i když tím film možná ztratí na atraktivnosti u současného publika, které se nedočká akčních válečných scén, zato snad získá diváky s náročnějším vkusem.

26. dubna 2003 - Lidové noviny: Píšu, abych se pomstil světu

Článek maďarského esejisty Endre Bojtára věnovaný dílu Imre Kertésze přeložila pro sobotní přílohu Orientace E. Sládková.

28. dubna 2003 - Respekt: Kdo jste, pane Fischere

Článek Petra Třešňáka věnovaný Petru Bakalářovi, jeho nové připravované knize a vyjádření Debory E. Lipstadtové k fenoménu současného antisemitismu a rasismu přináší Respekt pod názvem Kdo jste, pane Fischere.

28. dubna 2003 - Respekt: Důchod pro lovce nacistů

Ve stejném vydání týdeníku najdeme také portrét Simona Wiesenthala, v němž Zbyněk Petráček připomíná:Před spravedlnost přivedl na 1100 nacistických zločinců. Ne každý z nich byl odsouzen, (...) ale Wiesenthal se postaral o to, že prakticky žádný z celkem 150 až 160 tisíc lidí, kteří se podíleli na zločinech nacismu, se až dosud nemohl cítit zcela v bezpečí.

28. dubna 2003 - Respekt: Co zdobilo synagogy

A v kulturní rubrice informuje Petra Švehlová o osudech synagogálních textilií, exponátů Židovského muzea v Praze, které nebyly z rozhodnutí nacistů za války zničeny podobně jako na mnoha jiných místech.

28. dubna 2003 - Literární noviny: Jsme rasisté

O tom, že nejen ti, kteří sedí celý den v hospodě, občas jdou na nějakou demonstraci a občas zmlátí nějakého Roma, mají u nás rasistické předsudky, píše Jakub Šafarčík.

29. dubna 2003 - MF Dnes: Vláda vyhlásila nové svátky, volno nebude

Podle informací deníku schválila vláda ČR tři nové významné dny v kalendáři. Jeden z nich, 27. leden, bude připomínat oběti holocaustu.

30. dubna 2003 - MF Dnes: Mně nebude Žid nic povídat, slyší dodnes žena vězněného v Terezíně

Den obětí holocaustu si v Rotavě připomněli lidé, kteří přežili perzekuci za 2. světové války. Paní Jechová, vdova po vězni v Terezíně a Osvětimi, se však s projevy antisemitismu setkávala i po válce, během komunistického režimu a bohužel i v současnosti.

Klíčová slova

Josef Chuchma

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.