Zaznamenali jsme v tisku

leden 2003

2. ledna 2003

Článek s výmluvným názvemNicolas Winton byl povýšen mezi šlechtice za pomoc českým dětem najdeme v MF Dnes, ale také v dalších tiskovinách: Deníky Bohemia - 1. ledna 2002: Spasitel židovských dětí Winton dostal titul rytíře.

3. ledna 2003

Osudy Židů deportovaných do Terezína a pak dále do vyhlazovacích a koncentračních táborů přibližuje ve svém článku Peklo Osvětimi a Březinky potkalo i děti z Plzně Radovan Koděra v MF Dnes.

3. ledna 2003

Z článku Krajina, to je to pravé, říká jičínský fotograf v MF Dnes se mimo jiné dozvíme, že 9. ledna se v jičínské knihovně uskuteční vernisáž výstavy Zmizelí sousedé: Putovní výstavu, na níž studenti a žáci z jičínských škol představí výsledky svého pátrání po osudech židovských spoluobčanů z Jičína, Libáně a Chomutic, kteří zahynuli během holocaustu, otevře Fedor Gál.

3. ledna 2003

Spojené státy loni postavily před soud 10 bývalých nacistů obviněných ze zločinů spáchaných za 2. světové války, informuje Právo. Zatím posledním je případ J. Bilaniuka, který měl podle obžaloby v roce 1943 projít výcvikem v táboře Trawniki a později působit jako dozorce v koncentračním táboře.

4. ledna 2002

Smutnou zprávu o odchodu nejznámější romské prozaičky a dramatičky česko-slovenského teritoria Eleny Lackové přinesly Lidové noviny. Zemřela 1. ledna 2003, nedlouho po vydání své poslední knihy Holocaust Romů.

4. ledna 2002

Recenzi knihy Christophera R. Browninga Obyčejní muži. 101. záložní policejní prapor a konečné řešení v Polsku napsal pro sobotní Lidové noviny Ivan Šedivý: Většina obyčejných mužů patřila do šedé zóny těch, kteří smrtícímu rituálu pouze přivykli.

6. ledna 2003

V týdeníku Týden najdeme článek Petra Podaného Proč nebombardovali Osvětim? s podtitulem Spojenci věděli o masovém vraždění Židů, ale nijak nezasáhli.

6. ledna 2003

Národní sdružení amerických kritiků vyhlásilo v sobotu v New Yorku nejlepším filmem roku 2002 drama o holocaustu Pianista, informuje MF Dnes. Tato cena je prý předzvěstí Oscarů.

6. ledna 2003

O velice špatném stavu židovského hřbitova ve Frýdku-Místku se dočteme v článku Historik Polášek: Holocaust přežila jen hrstka místních Židů v MF Dnes.

6. ledna 2003

Svůj názor na postoje Sudetoněmeckého landsmanšaftu a na revidování historie vyjadřuje v Právu Egon Jordan - Nejde už jen o tvrzení týkající se osvětimské lži.

7. ledna 2003

Středočeské Deníky Bohemia si povšimly právě otevřené výstavy A stále vidím jejich tváře na Karlově náměstí v Praze. (Fotografie polských Židů doputovaly na radnici v Praze)

8. ledna 2003

Osobnost japonského diplomata působícího za 2. světové války v Litvě Čiune Sugihara a jeho zásluhy o záchranu více než šesti tisíců Židů připomíná v MF Dnes Zdeněk Slanina v článku nazvaném Muž, který zachránil židovské běžence.

9. ledna 2003

Lidové noviny informovaly o návratu kauzy Mein Kampf k obvodnímu soudu pro Prahu 7: politolog Z. Zbořil ve svém znaleckém posudku potvrdil, že nacistická hnutí v České republice ve skutečnosti dodnes existují. (Kauza vydavatele Hitlerovy knihy se vrátí do měsíce k soudu)

9. ledna 2003

V Jičíně si připomínají šedesáté výročí odjezdu transportu 150 místních židovských obyvatel. Připomenout transporty židů před šedesáti lety chce projekt občanského sdružení Baševi nazvaný Rok vzpomínek na židovské sousedy, jehož součástí bude řada besed, výstav i filmových a divadelních představení. (MF Dnes - Rok vzpomínek uctí oběti holocaustu) Bližší informace na www.jicinsko/info/sousede.htm .

10. ledna 2003

Že Annu Frankovou udal otcův kolega Anton "Tony" Ahlers, zjistili nizozemští vědci a o jejich výzkumu informuje Právo.

10. ledna 2003

Ve Veletržní ulici v Praze, v místech, kde za války bylo shromaždiště Židů před transporty a kde dnes je rychlá záchranná služba, se začne stavět administrativní centrum zahrnující zábavní prostor, ale také památník holocaustu k poctě obětem holocaustu, informuje MF Dnes - Místo dřeváku bude centrum.

12. ledna 2003

Čeští neonacisté, kteří plávali 11. ledna projít pražským Židovským městem se zapálenými loučemi, aby si připomněli palestinský holocaust, kterého se dopouští stát Izrael, byli donuceni změnit trasu svého pochodu. Podrobnější informace v článcích: Lidové noviny - Neonacisté židovským městem nepřešli;iDnes - Neonacisté tiše prošli Prahou; Deníky Bohemia - Několik desítek neonacistů v Praze protestovalo proti sionismu; České noviny - Několik desítek neonacistů v Praze protestovalo proti sionismu; Blesk - Náckové se prošli Prahou; Centrum Simona Wiesenthala a další.

15. ledna 2003

Izraelský velvyslanec Arthur Avnon otevřel včera odpoledne v pardubické krajské knihovně výstavu Židovská obec v Pardubicích v období 1938-1945., informuje MF Dnes v článku Knihovna otevřela výstavu o holocaustu a Vernisáž připomněla historii i přítomnost.

15. ledna 2003

V českých novinách se psalo o letu prvního izraelského kosmonauta do vesmíru. Ilan Ramon si s sebou vzal obrázek měsíce namalovaný před šedesáti lety Petrem Ginzem, 14 letým vězněm terezínského koncentračního tábora: MF Dnes -Kresba židovského chlapce z Terezína poletí do kosmu; České noviny - Obrázek z Terezína není jedinou českou účastí ve vesmíru; Lidové noviny 16.1.2003 - Do vesmíru letí kresba z Terezína; Deníky Bohemia 14.1.2003 - Izraelec poletí do vesmíru s kresbou českého chlapce; Právo - Izraelec poveze do vesmíru kresbu české oběti Osvětimi.

17. ledna 2003

V článku Židovská obec po letech opravuje hřbitovy se dočteme, že letos by měla najatá stavební firma Hlaváček zvelebit hřbitovy v Budyni nad Ohří, Úštěku, Roudnici nad Labem, Uhříněvsi u Prahy, Jičíně a Čáslavi. Většina lidí například v Roudnici neměla donedávna tušení, že na kraji města židovský hřbitov existuje. Natolik byl zarostlý, řekl MF Dnes majitel firmy.

18. ledna 2003

V reakci na pochod neonacistů pražským židovských městem napsal do MF Dnes ředitel Židovského muzea v Praze Leo Pavlát článek Holocaust nemá množné číslo.

20. ledna 2003

V lotyšském tisku vyšly inzeráty, v nichž Centrum Simona Wiesenthala nabízí odměnu 10 000 dolarů za informace o skrývajících se pachatelích vyvražďování Židů za druhé světové války (MF Dnes - Lotyšsko: Lovci nacistů nabízejí 10 000 dolarů).

21. ledna 2003

Román nositele Nobelovy ceny bude zfilmován informují Lidové noviny. Film podle knihy I. Kertésze Člověk bez osudu bude natočen s finančním přispěním maďarské vlády v maďarsko-italsko-nizozemské koprodukci. (Dále také Právo 23. 1. 2003 - Kertészův román bude zfilmován)

21. ledna 2003

Výstavu Friedl Dicker-Brandeis And The Children Of Terezin: An Exhibition Of Art And Hope (Friedl Dicker-Brandeisová a terezínské děti: Výstava umění a naděje) shlédlo po celém světě už 800 000 diváků a nyní je otevřena v Los Angeles (A Simon Wiesenthal Center Museum of Tolerance).

22. ledna 2003

Recenzi Františka Všetičky na knihu Černé sezony polského literárního vědce Michala Głowińského přináší MF Dnes pod názvem Černé sezony se stále objevují tam, kde raší lidská zloba.

23. ledna 2003

Zeď tovačovského hřbitova pomaloval neznámý vandal nacistickými symboly a nadávkami:nakreslil například hákový kříž, znak jednotek SS či vyvedl nápis Hitler for president - MF Dnes: Vandal pomaloval zeď symboly nacistů; Deníky Bohemia - Vandal pomaloval hřbitovní zeď fašistickými symboly

24. ledna 2003

Ve věku nedožitých devadesáti let zemřel poslední občan Kroměříže, který zažil na vlastní kůži holocaust a který se věnoval dějinám židovské komunity ve městě. (MF Dnes - Zemřel František Färber, muž který zažil holocaust).

27. ledna 2003

Dominika Prejdová se v Literárních novinách č. 5 ve stejnojmenném článku zastavila nad probíhající výstavou fotografií polských Židů, obětí holocaustu, A stále vidím jejich tváře.

27. ledna 2003

O jiné výstavě - věnované německy mluvícím architektům, kteří působili v Praze do roku 1938 - Splátka dluhu píše v Týdnu Tomáš Pospiszyl pod názvem Zapomenutí stavitelé.

27. ledna 2003

Situaci kolem vydávání knih Davida Irvinga v České republice a vyučování podle nich v hodinách dějepisu na českých základních školách se pokouší nastínit článek Elišky Bártové Hitlerovu válku, prosím aneb Vyvracet v Česku ideje neonacismu není snadné uveřejněný v Respektu č. 5. (...) vedle deníků Anny frankové (...) používají k výuce i knihu D. Irvinga Norimberk. Používáme ji, protože on se vrací k minulosti prostřednictvím historických podkladů a zkušeností lidí, kteří tehdy žili, říká učitelka Aneta Poláková.

28. ledna 2003

První památník romským obětem holocaustu hodlá v centru Moskvy postavit hudebník a režisér Dufunda Višněvskij a říká: Židé se po hrůzách holocaustu rozhodli naplnit sen o budování svého státu, ale utrpení Romů postupně upadá v zapomnění. (MF Dnes - Tady nám svědčí, říká slavný ruský Rom)

28. ledna 2003

Rozhlasovou reportáž Mikuláše Kroupy o vzpomínkové akci na oběti holocaustu lze nalézt na internetových stánkách Romové v České republice.

28. ledna 2003

V článku Práva Soutěž o holocaustu vyhrála 15letá studentka se dozvíme jméno vítězky prvního ročníku esejistické soutěže Daniel 2003. Barbora Ficová napsala Deníky temna - fiktivní zápisky vyprávějící osudy dvou mladých lidí, židovské dívky z českého pohraničí Rebeky a německého chlapce Ericha v letech 1932 až 1945.

28. ledna 2003

Ve věku 79 let zemřel 16. ledna v Yarmouthu v americkém státě Maine malíř Alfred Kantor, který po válce vydal knihu kreseb z vyhlazovacího tábora v Osvětimi, jedno z neotřesnějších výtvarných svědectví o životě nacistických vězňů, informuje Právo v článku Zemřel kreslíř z Osvětimi.

29. ledna 2003

Památník Terezín vypsal již devátý ročník literární a sedmý ročník výtvarné soutěže pro žáky základních škol a středoškoláky, informuje Právo. Iniciátorkou soutěže je Hana Greenfeldová, která pochází z Kolína a byla v Terezíně za války vězněna. Letošním tématem výtvarné soutěže jsou Podoby zla, literární soutěže pak Když uslyšíme volání SOS. (Památník Terezín vypsal literární a výtvarnou soutěž)

30. ledna 2003

Úvahu Zdeňka Šváchy o plánovaném natáčení amerického seriálu o Hitlerových mládí podle knihy Iana Kershawa v ČR uveřejnila MF Dnes - Filmy o Hitlerově životě se točit musí.

30. ledna 2003

Odvolací soud v Berlíně ve čtvrtek zamítl požadavky, které proti německému státu vznesl (...) Ústřední svaz židovských obcí na Slovensku. Požadavky se týkaly odškodnění za přesidlovací poplatek, jenž musel za války zaplatit každý deportovaný Žid. Celkově se jedná o částku 77 milionů eur. (Deníky Bohemia - Slovenští Židé proces s německým státem prohráli; Právo 31. 1. 2003 - Soud v Berlíně zamítl odškodné Židům v SR)

30. ledna 2003

Na židovském památníku v Ostravě se objevily nacistické symboly a Davidova hvězda oběšená na šibenici. Předseda ostravské Židovské obce Peter Bachrach k tomu řekl: Čas od času se něco podobného objeví. Policistům se ale ještě nikdy nepodařilo vandaly dopadnout (Deníky Bohemia - Na židovském památníku v Ostravě se objevily hákové kříže; České noviny - Na židovském památníku v Ostravě se objevily hákové kříže).

31. ledna 2003

Dělníci městských Technických služeb v Kynšperku zneuctili místní židovský hřbitov. Mezi náhrobními kameny ve středu zapálili několik pneumatik a větví z pořezaných stromů a keřů. Nikdo jim nedokázal říct, že neporušují jen světské zákony, ale dva dny poté co si lidé na celém světě připomněli oběti holocaustu, se chovají přinejmenším neuctivě., informuje MF Dnes (Dělníci zneuctili židovský hřbitov).

31. ledna 2003

Článek o manželích Kovářových, kteří po celou válku ukrývali židovskou dívku a přechodně řadu dalších lidí, najdeme v MF Dnes pod názvem Kovářovi dostali za statečnost cenu Spravedlivý mezi národy.

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.