Nové knihy

červenec 2003

červenec 2003 - Knižní novinka: R. Roden: Paměť naruby

Vzpomínky a příběhy z praxe psychiatra Rudolfa Rodena (1923), pražského rodáka žijícího v Kanadě. Rudolf Roden přežil za druhé světové války koncentrační tábor v Osvětimi, po roce 1948 emigroval se svou ženou Evou do Kanady, kde dostudoval medicínu a filosofii, stal se řádným profesorem psychiatrie na texaské univerzitě v Galvestonu a dodnes provozuje soukromou psychiatrickou praxi v Montrealu.

  • Roden, Rudolf. Paměť naruby. Praha: Academia, 2003. 200 s.

.

červenec 2003 - Knižní novinka: Souhvězdí smutku

Antologie krátkých próz o holokaustu je první publikací svého druhu u nás. Obsahuje povídky a texty jedenácti významných českých a slovenských autorů, kteří na základě vlastní zkušenosti literárně ztvárnili osudy Židů za nacistické okupace. Tragické téma ve svrchovaně uměleckém podání šokuje stále nepomíjející mravní naléhavosti. Tetxy Ludvíka Aškenazyho, Ladislava Fukse, Ladislava Grosmana, Oty B. Krause, Arnošta Lustiga, Ferdinanda Laholy, Jana Martince, Oty Pavla, Jiřího R. Picka, Josefa Škvoreckého a Věry Weislitzové doprovázejí kresby terezínského vězně Karla Fleischmanna.

  • Souhvězdí smutku. Praha: Epocha, 2003. 302 s.

.

červenec 2003 - Knižní novinka: P. Erben: Po vlastních stopách

Ve své knize vzpomínek, k níž napsal předmluvu Arnošt Lustig, nás autor seznamuje se svými kořeny, rodinou a dětstvím, jehož idyla končí transportem do Terezína. Později byl autor dále deportován do koncentračních táborů Osvětim, Mauthausen a do jeho pobočného tábora Gusen.

  • Erben, Petr. Po vlastních stopách. Praha: Petr Kalina, 2003. 142 s.

.

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.