Aktuality

září 2003

4. září 2003 - Výstava: Zlínsko - sběrné tábory - Osvětim

Výstava fotografií a dochovaných předmětů přibližující osudy Romů na Zlínsku za 2. světové války je otevřena do 25. září v kulturním a společenském středisku Alternativa ve Zlíně: V expozici budou nejen fotografie o transportu Romů ze Zlínska do Polska a Osvětimi, ale také snímky osobních předmětů těch, kteří šli na smrt. (...) Výstava chce zároveň vyvrátit tradovaný mýtus, že Romové nepatří ke kulturní historii Zlínska a nikdy zde nezakotvili. Na území tohoto regionu se nacházel cikánský tábor v Hodoníně u Kunštátu.

7. září 2003 - Evropský den židovské kultury

První zářijovou neděli proběhne v několika městech Čech a Moravy již počtvrté Den židovské kultury, jehož letošní téma je: Judaismus a umění s důrazem na vizuální umění. Kompletní program na stránkách Židovské obce Plzeň.

6. září 2003 - Činoherní studio v Terezíně

V sobotu začíná v historickém prostoru bývalých vojenských kasáren v Terezíně, který spravuje společnost M.E.C.C.A., přehlídka osmi představení divadla z Ústí nad Labem. Na programu jsou mimo jiné Kanibalové a Pan Theodor Mundstock. Program na stránkách Činoherního studia.

8. září 2003 - Výstava kreseb Alfreda Kantora

Alfred Kantor byl autorem pozoruhodného ilustrovaného deníku, v němž zachytil svůj život v Terezínském ghettu a koncentračních táborech Osvětim-Birkenau a Schwarzheide. Na stovkách kreseb zobrazil každodenní realitu ghetta a koncentračních táborů (viz článek v časopise Roš chodeš). Vernisáž výstavy se koná ve 14 hodin v galerii Židovské radnice.

12. září 2003 - Yad Vashem: New Year Cards

Pohlednice, které se před, během a po válce posílali k židovského novému roku Roš Hašana si lze prohlédnout v on-line výstavě památníku Yad Vashem.

12. září 2003 - Yad Vashem: The Middle East Conflict, Antisemitism and the Holocaust (Konflikt na předním východě, antisemitismus a holocaust)

Nová rubrika se věnuje aktuálnímu dění na předním východě z hlediska lidí, kteří se na památník Yad Vashem obrátili s otázkami typu: Proč se nedá palestinsko-izraelský konflikt srovnávat s holocaustem? nebo Je všechna kritika Izraele antisemitismus?

24. září 2003 - Seminář: Antisemitismus ve střední a východní Evropě (Rusku) na přelomu 19. a 20. století

V zasedacím sále AV ČR (Národní třída 3, Praha 1, místnost č. 205) se od 10. hodin koná seminář, pořádaný Masarykovým ústavem AV.

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.