Aktuality

duben 2003

2. - 23. dubna 2003

Ve Vlastivědném muzeu v Šumperku jsou přístupné výstavy Anna Franková, odkaz pro součanost a Terezínské děti.

4. dubna 2003 - Nabídka studia v Cambridge

Společnost křesťanů a Židů nabízí možnost ročního bezplatného studia židovsko-křesťanských vztahů na universitě v Cambridge. Více informací na internetových stránkách SKŽ v rubrice Novinky.

5. dubna 2003 - časopis Terezínská iniciativa

Na internetových stránkách Terezínské iniciativy, sdružení bývalých terezínských vězňů a dalších rasově pronásledovaných Židů z českých zemí, uveřejněno č. 24 časopisu Terezínská iniciativa (březen 2003). Zároveň je zde přístupné zvláštní vydání časopisu věnované výsledkům práce žáků a studentů, kteří navštívili Památník Terezín. Obě číslo jsou ve formátu PDF.

8. - 16. dubna 2003

V pražských kinech probíhá 5. ročník mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jeden svět. Mnohé z filmů se věnují problematice lidských práv a rasismu. Např. film Matka vypráví příběh židovské ženy za války v Maďarsku.

15. dubna 2003 - On-line výstava: Hlasy ze zapomnění (Voices from the Oblivion)

Na internetových stránkách Holocaust Survivors byla u příležitosti Yom ha-šoa zpřístupněna výstava dopisů (v angličtině), které si za války jako válečný zajatec vyměnil Shep Zitler se svou rodinou a přáteli žijícími ve Vilniusu.

15. dubna 2003 - Katalog knihovny Židovského muzea v Praze přístupný na Internetu

Knihovna se specializuje na judaistiku, historii, dějiny umění, muzeologii, antisemitismus, fašismus a holocaust. Kromě vyhledávání v katalogu si zde můžete také prodloužit výpůjčky nebo objednat knihy do studovny.

16. dubna 2003 - Výstava: Umlčené tóny

V Galerii Roberta Guttmanna je do 16. června 2003 otevřena výstava, která přibližuje život a tvorbu židovských hudebních umělců Gideona Kleina a Egona Ledeče, zejména jejich dílo z předválečného období.Více informací na stránkách Židovského muzea v Praze.

17. dubna 2003 - Česká premiéra filmu Nikde v Africe (Nirgendwo in Afrika)

Německý film, který je volným zpracováním autobiografického románu Stefanie Zweigové, byl oceněn Oscarem za nejlepší zahraniční snímek. Vypráví příběh židovské rodiny, jež uprchla před Hitlerem do Keni. Naděje na návrat se však zmenšuje s přibývajícími zprávami o vyvražďování příbuzných, kteří zůstali v Německu... Oficiální premiéra filmu proběhne v pražském kině Evald.

26. - 27. dubna 2003 - Oslavy 100. výročí narození klavíristy Rudolfa Serkina

Rudolf Serkin se narodil 28. března 1903 v Chebu. Proslavil se již svým debutem v roce 1915 ve Vídni. Později koncertoval v Evropě - v Německu, Švýcarsku, Československu a jiných zemích. V roce 1939 emigroval se svou rodinou před pronásledováním z rasových důvodů do Spojených států amerických.

Město Cheb organizuje spolu s Chebským muzeem, Státním okresním archivem v Chebu, Nadací Balthasara Neumanna a panem Christianem Limbeckem-Lilienau z Vídně odhalení pamětní desky na rodném domě Rudolfa Serkina. Odhalení desky se bude konat 27. dubna 2003 v 10 hodin a poté bude v Chebském muzeu otevřena výstava o R. Serkinovi. Těmto událostem bude předcházet slavnostní koncert 26. dubna v Západočeském divadle v Chebu v 19 hodin.

28. - 29. dubna 2003 - Přednáška: Kate Shaw: Vzdělávání žáků různých ethnických skupin v anglické škole

Projekt Varianty pořádá cyklus dvou přednášek: 28. dubna od 13.30 posluchárně 139 Filosofické fakulty UK v Celetné ulici 20 a 29. dubna od 10. hodin v aule Pedagogické fakulty UK v ulici M. Rettigové.

29. dubna 2003 - Jom ha-šoa

U příležitosti Dne šoa se koná 29. dubna v 11 hodin ve Staronové synagoze pietní shromáždění, spojené se čtením jmen českých a slovenských obětí holocaustu. Od 14 hodin proběhne vzpomínková akce v Terezíně, v budově Magdeburských kasáren.

30. dubna 2003 - Slavnostní odhalení pamětní desky Dánským Židům v Terezíně

Pamětní deska bude připomínat památku Židů z Dánska, kteří byli v letech 1943 - 1945 vězněni v terezínském ghettu. Slavnostní akt se uskuteční ve 14. hodin v ulici Dukelských hrdinů č. 45 v Terezíně.

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.