Zaznamenali jsme v tisku

prosinec 2002

2. prosince 2002

Nad nezájmem německého knižního trhu překládat české autory se zamýšlí v Literárních novinách č. 49 Lubor Vorel a upozorňuje, že velkému zájmu se v rámci Tschechische Bibliothek těší díla Jiřího Weila (...): Život s hvězdou a Žalozpěv pro 77 297 obětí.

2. prosince 2002

Na pardubickém židovském hřbitově se v neděli uskutečnilo vzpomínkové shromáždění, připomínající 60. výročí deportace Židů z Pardubicka do terezínského gheta. První transport se 648 osobami vypravili tehdy nacisté z Pardubic 5. prosince 1942, informuje Právo v článku Pardubice uctily šedesáté výročí transportu Židů.

3. prosince 2002

Z krátké zprávy v MF Dnes s názvem Městu chybí na památník dostatek peněz se dozvíme, že finanční prostředky se nedostávají na památník obětem holocaustu a to v místě, kde měl během 2. světové války podnik Oskar Schindler.

4. prosince 2002

Centrum Simona Wiesenthala požaduje na australské vládě uveřejnění jmen devíti litevských nacistických válečných zločinců, jejichž přítomnost v Austrálii potvrdil včera v parlamentu generální prokurátor D. Williams.

6. prosince 2002

Česká média přinesla zprávu o úmrtí dokumentaristy Milana Maryšky. Stalo se tak při natáčení závěrečného dílu dokumentárního cyklu Český holocaust (...), který ČT uvede příští rok na jaře, píše Právo - Zemřel filmař Milan Maryška. (České noviny 5.12.2002 -Ve věku 59 let zemřel ve středu dokumentarista Milan Maryška; MF Dnes - Zemřel dokumentarista Maryška)

6. prosince 2002

Zdeněk Hejduk v MF Dnes nám v článku Michaela Linková napsala příběh pronásledovaného Žida představuje popovou zpěvačku známou v osmdesátých letech v nové roli - jako autorku knihy Kam se poděl Bůh: Sepsala v ní osudy svého příbuzného, Žida, který prošel koncentračním táborem (...).

9. prosince 2002

Týdeníku Respekt poskytla rozhovor spisovatelka Ruth Bondyová: Naše generace na to nebyla připravena.

9. prosince 2002

O nadějné budoucnosti vzácné historické památky informuje MF Dnes v článku Ze synagogy v Úštěku se stane výstavní síň: Ještě před dvěma lety působila dojmem ruiny. (...) Bude upravena jako výstavní síň s expozicí židovského školství, i když bude splňovat náležitosti modlitebny s věčným světlem.

11. prosince 2002

K letošnímu laureátu Nobelovy ceny za literaturu Imre Kertészovi, jemuž byla cena v úterý oficiálně předána, se v článku Kertész: Osvětim pro mě byla neobyčejným obohacením vrací Právo.

11. prosince 2002

O plánovaném, avšak neuskutečněném vystoupení hudební skupiny Inferno, která několikrát označila Židy za špínu a která se netají svými sny o Evropě, v níž žije jen bílá rasa, v Brně informuje MF Dnes: Pořadatel koncertu o xenofobní orientaci skupiny nevěděl. Jakmile se o ideologickém profilu hudebník dozvěděl od MF Dnes, plánovaný koncert okamžitě zrušil.

12. prosince 2002

Šedesáté výročí, které 14. prosince uplynulo od odjezdu transportu do Terezína, si v Náchodském v městském divadle připomněli hudebně-literárním večerem: Náchodské Židy odvezl transport nejprve do Hradce Králové a o tři dny později putovali do sběrného tábora v Terezíně. Odtud mířily transporty do vyhlazovacích táborů. (MF Dnes - Náchod si připomněl holocaust)

12. prosince 2002

Lidové noviny informovaly o schůzce vysokých představitelů mormonské církve s Ernestem Michelem, jenž stojí v čele světového sdružení Židů, kteří přežili holocaust - jednání se týkalo problému posmrtného křtu, který Mormoni provádí mimo jiné na židovských obětech holocaustu. (Mormoni pokřtili Hitlera, Buddhu i Johanku z Arku)

13. prosince 2002

V článku Židé chtějí vrátit své synagogy informuje MF Dnes o požadavku židovských obcí, aby jim vláda vrátila mimo jiné objekty v Kolíně a ve Slaném: Tajemník Federace židovských obcí Tomáš Kraus pro ČTK sdělil, že o vrácení asi dvaceti budov a hřbitovů rozhodl kabinet již v minulosti.

14. prosince 2002

O tom, že zemřel terezínský dozorce Anton Malloth, a to již 31. října 2002, informoval český tisk (MF Dnes - Zemřel Anton Malloth, trýznitel z Terezína; Lidové noviny - Terezínský dozorce Malloth je po smrti; Právo - Zemřel esesák Malloth).

14. prosince 2002

Jan Jandourek v sobotní MF Dnes blíže popisuje v rubrice nových knih obsah publikace Nidala Saleha: Proč se vraždí v Izraeli? O co ve skutečnosti jde v Izraeli?, která nedávno vyšla česky v Bratislavě: Je to skutečně velmi pozoruhodná publikace.(...) můžeme ji označit za jeden z nejvýraznějších produktů antisemitismu u nás. (Čtení o Američanech, sionistech a Rasputinovi)

16. prosince 2002

Literární noviny č. 51 v rubrice Před 50 lety otiskují projev Klementa Gottwalda na Pražské konferenci KSČ, kterým se vrátil ke spiknutí R. Slánského a spol.: Během procesu (...) byl odhalen nový kanál, jímž proniká zrada a špionáž do komunistické strany. Je to sionismus. (...) Možno přímo říci, že z popele Osvětimi a Majdanku chtějí vytloukat kapitál.

16. prosince 2002

České noviny přinesly zprávu o položení základního kamene muzea dokumentačního střediska holocaustu v Maďarsku. Memoriál bude věnován obětem maďarského původu z období let 1938 až 1945. (V Budapešti položen základní kámen muzea holocaustu)

18. prosince 2002

V Praze se natáčí další americký televizní film. Tentokrát je do formy minisérie přepisován slavný bestseller profesora moderní historie Iana Kershawa Hitlerův mýtus. (Večerník Praha - Americké Prameny zla obsadily hostivařské ateliéry)

19. prosince 2002

Galerie Jaroslava Fragnera v Praze dnes otvírá výstavu Splátka dluhu s podtitulemPraha a její německy hovořící architekti 1900-1938. Její autor Zdeněk Lukeš ji věnoval dosud opomíjeným tvůrcům, informuje MF Dnes v článku Splátka dluhu německým architektům.

19. prosince 2002

Právo přináší informace o tom, že vesmírná sonda odeslala na Zemi snímek asteroidu nazvaného Anne Frank po oběti nacistického holocaustu. (Sonda sbírá hvězdný prach).

21. prosince 2002

K Deníkům Victora Klemperera se v Lidových novinách vrací Petr Zídek v článku Mé němectví mi nikdo nevezme s podtitulem Nad deníky německého romanisty Victora Klemperera z let 1933 - 1941 se vynoří vzpomínky na normalizaci.

31. prosince 2002

Centrum Simona Wiesenthala požaduje, aby vláda v Jihoafrické republice urychleně vyšetřila útok na dva židovské hřbitovy na předměstí Cape Townu, při němž bylo poničeno, povaleno a rozbito na 40 náhrobků.

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.