Zaznamenali jsme v tisku

listopad 2002

2. listopadu 2002

Sobotní rubrika Historie v Právu je věnována příběhu novináře Emanuela Vojtauera, který se stal obhájcem politiky německých nacistů (...) do vlastního listu 1. června 1943 napsal: Heydrich přišel do našich zemí jako posel řádu (...) jednou ho budeme ve svých dějinách jmenovat Synem Čech a Moravy. Článek Miroslava Šišky se jmenuje Salto mortale Emanuela Vojtauera.

2. listopadu 2002

Bývalý prokurátor Jaroslav David neměl podle Obvodního soudu pro Prahu 7 žádný podíl na zmaření trestního stíhání nacistického válečného zločince Wernera Tuttera, uvádějí Lidové noviny v článku Soud: Prokurátor David se v kauze Tutter neprovinil (k tématu také Právo - Bývalý prokurátor David se neprovinil).

2. listopadu 2002

O rozsudku v případu romských chlapců, kteří byli obviněni z rasově motivovaného útoku na dvacetiletého muže na hlavním náměstí v Jesenici, informoval sobotní tisk (Lidové noviny - Romové byli za rasový útok potrestáni veřejnými pracemi; Právo - Rasově motivovaný útok si čtyři Romové odpracují; MF Dnes - Romové hanobili rasu). Čtyři mladíci se hájili tím, že konflikt vyprovokoval napadený, jehož označili za skinheada.

5. listopadu 2002

Středočeská policie minulý čtvrtek obvinila devět mužů kvůli organizování skinheadských koncertů a propagaci rasismu, informují Hospodářské noviny - Devět mužů je obviněno z propagace rasismu.

7. listopadu 2002

Další případ rasově motivovaného útoku, tentokrát na dvanáctiletého romského chlapce, se udál v Brně: Když šli proti nám, mysleli jsme, že jsou to policajti. Byli celí v černém a měli holé hlavy, řekl napadený Marek Filo. (MF Dnes - Dvanáctiletého Roma zbili dva holohlaví muži)

8. listopadu 2002

Ministerstvo kultury hodlá odkoupit pět nejhodnotnějších děl ze sbírky obrazů Arthura Feldmanna, která byla zabavena nacisty za okupace. Dědicové mají sbírku čítající 135 kreseb brzy obdržet. (Právo - Stát chce kresby z Feldmannovy kolekce)

22. listopadu 2002

Expozici Muzea Šimona Adlera, historika a rabína, v Dobré Vodě u Hartmanic přibližuje MF Dnes v článku Muzeum v Dobré Vodě láká unikátním oltářem ze skla.

19. listopadu 2002

Média připomněla výročí padesáti let, které uplynuly od komunistických procesů s Rudolfem Slánským a dalšími 13 funkcionáři, z největší části Židy: MF Dnes - Jak tenkrát zametal Velký metař a rozhovor s historikem F. Hanzlíkem - Nekontrolovaná moc přináší katastrofu, říká historik; Právo - 23.11.2002 Obludné divadlo s krutým koncem; ČT2 uvedla ve čtvrtek večer 21. 11. 2002 dokument Pražský proces (repríza: Čt 28.11. 23:50 ČT2 ) a film podle svědectví jednoho z odsouzených Artura Londona Doznání.

18. listopadu 2002

Pod názvem Utekl jsem z Osvětimi najdeme v Týdnu č. 47 rozhovor Miloše Doležala s autorem stejnojmenné knihy Rudolfem Vrbou a také článek Jiřího Kamena o básníku a politikovi, vězni v Osvětimi a pozdější oběti komunistického režimu padesátých let Hugovi Sonkovi-Sonnenscheinovi - Básníci jsou zvláštní chlapíci.

22. listopadu 2002

O soudním řízení s pěti policisty obžalovanými z toho, že loni v květnu surově zbili a uráželi rasistickými nadávkami Roma Karla Bíllého, informuje Právo - Policisté obžalovaní za zbití Roma a MF Dnes - Policisté mě vydírali a zbili, říká Karel Billý.

25. listopadu 2002

V rubrice Před 50 lety se Literární noviny č. 48 vrací k výročí procesu se Slánským a spol. zprávou, kterou tehdy napsala Jarmila Glazarová pod názvem Zamyšlení nad procesem: (...) Bedřich Geminder, jehož (...) chytré a lesklé oči pozorovaly jako nebozezy a směšná kosmopolitní hatmatilka narušovala trochu ten obraz pavouka křižáka, zavěšeného v obrovské síti, k níž se sbíhají paprsky vláken se všech světových stran. Co theorií jsme si navymýšleli (...), abychom mohli strávit jeho mastný zjev a jeho do nebe volající beznárodnost.

26. listopadu 2002

O tom, že film Mateje Mináče Nicolas Winton - Síla lidskosti získal v New Yorku hlavní cenu Emmy za dokument, informovala česká média: MF Dnes - Mináč dostal cenu za dokument Síla lidskosti; Lidové noviny - Televizního Oscara získal česko-slovenský film, Moje noviny - Režisér Matej Mináč získal prestižní cenu Emmy.

26. listopadu 2002

Pamětní deska bude od středy v hale radnice v Horšovském Týně připomínat oběti holocaustu, zní krátká zpráva v MF Dnes - Pamětní deska připomene oběti holocaustu.

27. listopadu 2002

Většina českých deníků přinesla smutnou zprávu o úmrtí režiséra Karla Reisze, který se narodil v Československu, odkud jej jako dítě zachránil Nicolas Winton před holocaustem.(...) právě Reisz byl jedním z lidí, kteří odrazovali slovenského režiséra a producenta Mateje Mináče od natočení snímku o Wintonovi s odůvodněním, že téma holocaustu už nikoho příliš nezajímá. (MF Dnes - Tvůrce prožil život v Británii, pochází však z Československa; Moje noviny - Zemřel jeden z rozhněvaných mužů - režisér Karel Reisz; České noviny - V Londýně zemřel režisér českého původu Karel Reisz; Právo 28. 11. 2002 - Zemřel režisér Karel Reisz)

28. listopadu 2002

Václav Burian se v MF Dnes zamýšlí nad knihou Natana Grosse (1919) Film żydowski w Polsce, původně psanou hebrejsky a v polštině vydanou letos a přibližuje nám předválečnou jidiš kinematografii: poválečné (...) názvy (filmů) mluví o naději. V něčem se splnila, nikoli ale pro kinematografii v jidiš. Chyběly tři milióny diváků, pro které to byla mateřština. (Útržek z paměti střední Evropy)

28. listopadu 2002

Jak informuje M. Nová v MF Dnes, konal se v Pardubicích vzpomínkový pietní akt, který připomněl šedesáté výročí transportů pardubických Židů do koncentračních táborů. Z 1 200 deportovaných přežilo válku 50 lidí. (Prosinec 1942: Začaly transporty Židů)

29. listopadu 2002

Z informací radnice vyplývá, že kupcem je podnikatel Marek Sattler z Karlových Varů a jeho firma Marttel. Podnikatel má údajně napojení na tamní židovskou obec a ze synagogy má vzniknout židovské muzeum. U některých zastupitelů však prodej budí nedůvěru, informuje o prodeji žatecké synagogy MF Dnes v článku Žatec prodal synagogu za 60 tisíc korun.

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.