Zaznamenali jsme v tisku

září 2002

5. září 2002

Arnošt Lustig představil v Ostravě svou novou knihu rozhovorů 3x18 (HAK, Praha 2002), informuje MF Dnes - Charismatický spisovatel přilákal desítky čtenářů. O předchozí diskusi ve Františkových Lázních viz. Právo - 1.08.2002 - S Arnoštem Lustigem úsměvně i vážně, o křtu knihy - Právo 06.09.2002 O dlouhé cestě věčného mladíka.

7. září 2002

Nad knihou Sebastiana Haffnera: Příběh jednoho Němce. Vzpomínky na léta 1914-1933 z nakladatelství Prostor se zastavil Jaroslav Rudiš v deníku Právo. Autor knihy vzpomíná na léta 1914-1933, na období od vstupu císařského Německa do první světové války po pád demokratické Výmarské republiky a nástup Adolfa Hitlera. (...) dějiny sleduje odspoda: Popisuje kavárenské politické roztržky v kruhu svých přátel, líčí svůj milostný vztah s židovkou Charlie i osudy dalších židovských kamarádů, listuje novinami, které stále více hnědnou (...) (Vzpomínky z hnědého času)

7. září 2002

Pod titulkem Tak čí smrt tady vlastně nastala - MF Dnes recenzuje jeden z podivných bestsellerů německého kulturního léta - román Martina Walsera najdeme v MF Dnes dva příspěvky od Aleše Knappa (recensi knihy Kritikova smrt a portrét autora - Martin Walser a problémy s duchem doby) k již známému kontroverznímu tématu.

9. září 2002

Ladislava Chateau se v Literárních novinách č. 37 zamýšlí nad palčivým problémem nedostatečné výuky moderních dějin na našich středních školách pod názvem Škola zapomnění - čeští mladí lidé vědí o holocaustu žalostně málo.

14. září 2002

Rozhovor s autorem rozsáhlé práce Sudetští Němci v nacistickém státě (Argo a Prostor 2002) , historikem Volkerem Zimmermannem vedl v MF Dnes Vladimír Vlasák - Dějiny jsou neustále zneužívány.

16. září 2002

Mf Dnes informovala o případu mosteckých Romů, kteří našli na dveřích svých domů namalované hákové kříže: Policie však případ neprošetřuje jako rasistický trestný čin. Podle operačního důstojníka totiž nejsou na dveřích nacistické symboly, ale nezřetelné čmáranice. Pravdou je, že ten, kdo kříže na dveře nastříkal červeným sprejem, je buď úmyslně, nebo z neznalosti udělal zrcadlově obráceně. (Romové našli na dveřích kříže, policie říká, že se skoro nic nestalo.) Také Právo - 17.09.2002 Symboly na dveřích mosteckých Romů musí zhodnotit specialista.

16. září 2002

Další z portrétů rozporuplné německé režisérky uzavíráPetr Šafařík slovy: ... jejím politicky nejkorektnějším výrokem nicméně zůstává tato výmluvná věta z dokumentu Raye Müllera: Hitlera bych dnes zaškrtila, ale tak, jako matka zabíjí své nejmilejší dítě. (Literární noviny č. 38 - 100 let Leni Riefenstahlové)

19. září 2002

Informaci o právě otevřené výstavě spojující témata německého vyvražďování Židů a českého vyhnání sudetských Němců, která začala včera v chebském kostele svatého Bartoloměje, najdeme v MF Dnes (Holocaust vedle odsunu): Některé sudetoněmecké spolky se už nechaly slyšet, že na výstavě je prý příliš mnoho holocaustu. Z druhé strany je mi zase vytýkáno, že srovnávám nesrovnatelné a urážím židovské oběti," shrnul malíř Michal Kadleček první reakce.

19. září 2002

Někdejší vysoký představitel kolaborantského vichistického režimu za 2. světové války Maurice Papon, jenž byl v roce 1998 odsouzen k deseti letům vězení za deportaci Židů do koncentračních táborů, byl včera předčasně propuštěn na svobodu, informuje Právo - Papon je na svobodě. K tématu viz dále: MF Dnes - 26.07.2002 Evropský soud: Francie popřela Paponova práva, 19.09.2002 Francie: kolaborant Papon je na svobodě, Právo - 20.09.2002 Ministr napadl propuštění Papona; Lidové noviny 19.9.2002 .- Soud propustil válečného zločince.

23. září 2002

Podle zprávy v MF Dnes měli ve středu 25. 9. 2002 humpolečtí zastupitelé kromě jiného jednat také o umístění pamětní desky obětem holocaustu - Zastupitelé rozhodnou i o kongresu antropologů.

24. září 2002

Mimo jiné o osudech své rodiny za války hovořil v rozhovoru s Ivanou Pustějovskou profesor politické filosofie na universitě v Haifě Zwi Batscha v MF Dnes - Dá se říct, jsem šťastný muž.

24. září 2002

Koncem října bude na starém hřbitově v Táboře odhalen památník obětem holocaustu. Bude složen z oblázků se jmény čtyř stovek Židů, kteří byli za války odvlečeni z jižních Čech do koncentračních táborů. Právo - Uctění památky holocaustu.

24. září 2002

O tom, jak se do projektu Zmizelí sousedé zapojili žáci základních a středních škol na Jičínsku, podávají zprávu v MF Dnes Ivan Truhlička a Jan Hrudka - Žáci a studenti pátrají po zmizelých.

24. září 2002

Že Rabštějn nebyl jen les, ale i koncentrační tábor (V červnu 1944 byl uprostřed areálu zřízen malý koncentrační tábor, patřící pod bavorský Flossenbürg.) se dočteme v MF Dnes v rubrice Zajímavosti z vašeho kraje.

25. září 2002

MF Dnes informovala o vzpomínkové akci, která se uskutečnila v Ostravě a připomněla výročí odvlečení místních Židů: ve čtyřech transportech do Terezína, které odjely z ostravského hlavního nádraží 18., 22., 26. a 30. září 1942, bylo tehdy odvlečeno přes tři a půl tisíce ostravských Židů. (Ostrava si připomíná smutné výročí: odsun Židů). K tématu také Právo - Pietní akt připomene první transport Židů.

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.