Zaznamenali jsme v tisku

duben 2002

2. dubna 2002

Slavný román Williama Styrona Sophiina volba se dočká operního zpracování, uvádí MF Dnes. Královská opera Covent Garden ji připravuje na příští sezónu a hodlá tím oslovit hlavně mladší publikum.

3. dubna 2002

V kulturním přehledu MF Dnes najdeme pozvánku na výstavu Radovana Koděry, který bude během plzeňského filmového festivalu Finále pod názvem Stopy holocaustu vystavovat své snímky v objektu opuštěného nádraží Plzeň-Jižní předměstí.

3. dubna 2002

Na vypořádání a zmírnění majetkových křivd mají v ČR nárok i lidé, kteří o majetek přišli v období od 29. září 1938 do 8. května 1945 a kteří, ač byli uznáni za loajální k ČSR, nebyli po válce odškodnení, informuje Právo v článku Nahradit se mají křivdy i v době holocaustu. Ústavní soud vyhověl žádosti dědiců po Idě a Leopoldu Fischerových, kteří uprchli před nacisty v roce 1942 a jejich majetek přešel do Vystěhovaleckého fondu. (Dále MF Dnes: Lidé vyvlastnění nacisty mají být odškodněni)

4. dubna 2002

Média přinesla zprávu o tom, že Česká republika se díky rozhodnutí vlády začlení do Mezinárodního koordinacního výboru pro spolupráci ve vzdělávání, připomínání a výzkumu v oblasti holocaustu. Deset zemí, které výbor sdružuje, spolupracují na projektech, které se týkají výzkumu a připomínání válečné genocidy Židů a Romů.. (Haló noviny: ČR do výboru pro holocaust; MF Dnes: Česká republika vstoupí do výboru pro holocaust)

5. dubna 2002

Hospodářské noviny informovaly o filmovém festivalu Jeden svět, který vyvrací mýtus, že spojení dokumentu s tématem lidských práv je divácky neatraktivní, podotýká pořadatel Igor Blaževič. Jednou ze sekcí bude profil reziséra Clauda Lanzmanna, jehož doménou je téma židovství, holocaustu.

5. dubna 2002

K tématu členství naší země v Mezinárodním koordinačním výboru pro spolupráci ve vzdělávání, připomínání a výzkumu v oblasti holocaustu přinesla MF Dnes článek o problému vepřína na místě bývalého koncentračního tábora pro Romy v Letech u Písku. Poslanec Beneš, který nepovažuje vepřín za reálný problém, k tomu uvedl: (...) Na našem území je spousta míst, kde došlo k tragédiím, napríklad na silnicích, a nikdo se nepohoršuje, že tomu chybí pieta.

6. dubna 2002

Kam s ní? - tak se jmenuje sekce filmového festivalu Finále (koná se od 22. dubna), která se zaměří na filmy o holocaustu. Dále se v MF Dnes dozvíme, že pro uvedení mystifikačního snímku fašistické propagandy Žid Süss potřebovali pořadatelé zvláštní povolení ministerstva vnitra Spolkové republiky Německo. Viz program...

8. dubna 2002

Matěj Stránský v týdeníku Respekt přibližuje v článku Mít koho nenávidět současnou antisemitskou náladu, jež by se dala krájet, v polském městečku Jedwabne, které nechvalně proslavil Jan. T. Gross v knize Sousedé. V nejbližších měsících by měly být zveřejněny výsledky zkoumání polských historiků. A Jaroslav Formánek popisuje atmosféru ve Francii kolem útoků na židovské cíle v článku nazvaném Zase hoří synagogy.

9. dubna 2002

Na příběhu jedné ženy ilustrují Hospodářské noviny práci Nadačního fondu obětem holocaust v článku Židé se dočkali morální satisfakce.

10. dubna 2002

Hospodářské noviny přinesly pod názvemPochod živých v Osvětimi připomenul oběti holocaustu zprávu o každoroční vzpomínce na obětí holocaustu, která se konala v Osvětimi. Cílem tohoto pochodu je, aby mladí lidé znali historii. To, co se zde dělo, doplnil jeden z bývalých vězňů v Osvětimi.

10. dubna 2002

O připomínkách a pietních akcích, které se konaly u příležitosti Dne Šoa v Terezíně i v Izraeli, informovala MF Dnes - Modtilba za oběti; Nynější boje poznamenaly i vzpomínku na holocaust; Památníkem zněla jména obětí

10. dubna 2002

Článek o režisérovi Claudu Lanzmannovi, jehož snímky uvidíme vrámci festivalu Jeden svět, spolu s přehledem jeho tvorby přinesly Lidové noviny: Claude Lanzmann: mistr rozhovorů. Je důkazem živosti dokumentárního filmu, protože jeho filmy jsou více než filmy. Je těžké se k nim přiblížit, ale stojí to za pokus.

12. dubna 2002

Nicolas Winton obdržel u příležitosti Dne vzpomínek vyznamenání Spravedlivý mezi národy, informovaly české deníky: Lidové noviny - Britský filantrop byl oceněn za záchranu českých dětí za války; Právo - Ocenění Nicholase Wintona v Los Angeles

13. dubna 2002

V Haló novinách se dočteme o tom, že se v Senátu konal seminář o naplňování závěrů světové konference OSN proti rasismu, diskriminaci, xenofobii a intoleranci, na němž zpravodajka durbanského summitu mládeže Anna Červeňáková důrazně sdělila, že v Durbanu romské evropské organizace se distancovaly od přijatých závěrečných dokumentů WCAR, neboť nevyjadřují jejich představy v účinném boji proti diskriminaci například ve vzdělávání.

13. dubna 2002

V Lidových novinách v příloze Orientace recenzuje Václav Maidl dvě knihy zabývající se zasutými osudy německých spisovatelů z Čech, Moravy a Slezska: Serkeho Böhmische Dörfer a Menší knížku o německých spisovatelích z Čech a Moravy od Pavla Kosatíka.

Ve stejných novinách nejdeme krátkou zprávu o tom, že po vydání Mein Kampfu nakladatelem Zítkem si knihovníci povšimli zvýšeného zájmu o tuto knihu. (Lidové noviny: Aféra vydavatele Zítka oživila zájem o Mein Kampf, tvrdí knihovníci)

15. dubna 2002

Hospodářské noviny, MF Dnes (Oběti holocaustu uctili také muslimové) a Právo 16. 4. 2002 (Uctili oběti holocaustu) informovaly o připomínkách šesti milionu obětí nacistů za druhé světové války v Brně.

15. dubna 2002

Česká televize se rozhodla podat odvolání proti uložené pokutě za zlehčování holocaustu. V pořadu, kde bylo jedním z témat odškodnění židovských obětí druhé světové války ze strany Rakouska, totiž mimo jiné zaznělo: Než padne rozhodnutí, slíbilo Rakousko pozvednout úroveň židovských domácností alespoň znovuzavedením plynu. (Hospodářské noviny - Televize se odvolala proti pokutě za vtip, který zlehčoval holocaust; o uvalení pokuty viz Právo 13. 4. 2002 - Půlmiliónová pokuta televizi za vtip o rakouských Židech)

16. dubna 2002

České deníky informovaly o začátku ojedinělého projektu uskutečněného v Plzni s názvem Napiš jedno jméno. Během následujících čtyř dní budou ke staré synagoze lidé klást kameny se jmény Židů odvezených z Plzně do koncentračních táborů: MF Dnes (18. 4. 2002) - Ojedinělý projekt završí výstava o holocaustu; k tématu Rok 2002 - rok vzpomínek také MF Dnes (18. 4. 2002) - Žáci se dali do pátrání po osudu Židů v Horšovském Týně; Blesk (17. 4. 2002) - Kameny připomínají oběti holocaustu; Hospodářské noviny (17. 4. 2002) - Oblázky u synagogy; Lidové noviny - Lidé stavějí z oblázků památník holocaustu; MF Dnes (17. 4. 2002) - Památník holocaustu; MF Dnes - Jména připomenou transport.

17. dubna 2002

Ve značně rozdílném duchu informovaly Haló noviny (Policejní ochrana neonacistů), Právo (Vídeň: skandál kvůli akci neonacistů), MF Dnes (Vídeň: neonacisté protestovali proti výstavě) a Hospodářské noviny (Antifašisté zaútočili ve Vídni) o demonstraci neofašistů a jejich odpůrců ve Vídni, jež vyvolala putovní výstava o zločinech wehrmachtu. Naposled na tomto náměstí nacisté demonstrovali svou převahu při anšlusu Rakouska k Hitlerovu Německu na jaře 1938, prohlásila místopředsedkyně sociálních demokratů (SPÖ) Doris Buresová.

19. dubna 2002

Mirka Spáčilová v MF Dnes zpovídala režiséra Clauda Lanzmanna v rozhovoru nazvaném Spielberg pro mě není konkurence.

20. dubna 2002

V sobotním vydání Práva v rubrice Historie najdeme celostránkový portrét Fredyho Hische od Miroslava Šišky a také zprávu o dokončení psaní jmen na kameny v Plzni.

22. dubna 2002

Evropou a zvláště Francií otřásla zpráva o vítězství Jean-Marie Le Pena v prvním kole prezidentských voleb. (Lidové noviny - Francouzské deníky označují Le Penův úspěch za šok a zemětřesení MF Dnes 23.4.2002 - Francouzi šokovali sami sebe i Evropu, Le pen se svezl na vlně protestů, kometáře na str. A/7: Zapřísáhlý odpůrce imigrantů a Evropy, Krize francouzského státu, Rupnik: Podcenili ho; Hospodářské noviny 23. 4. 2002 - Jak reagovali na Le Penův úspěch; MF Dnes27. 4.2002 - Rána pěstí v prvním kole; Lidové noviny 27.4.2002 - Mistr urážek překvapil Evropu;

22. dubna 2002

Kniha J. Serekho Böhmische Dörfer získala hlavní cenu prvního ročníku knižních cen Magnesia Litera. (Lidové noviny - Cenu Magnesia Litera získala kniha Böhmische Dörfer; MF Dnes - Soutěž Magnesia Litera má první vítěze) Rozhovor Karla Hvížďaly s laureátemnajdeme v MF Dnes 24.4.2002 pod názvem Zajímá mě, jak a čím spisovatelé žili.

24. dubna 2002

Židé v Německu byli šokování doporučením policie, aby nenosili nic, co by je identifikovalo jako židy a nevystavovali se tak riziku případného útoku mladých arabských radikálů, například aby nenosili jarmulky a Davidovy hvězdy. Zprávu přejalo Právo (Policie v Berlíně varovala židy) z izraelského listu Háarec.

25. dubna 2002

V MF Dnes najdeme krátkou zprávu o to, že Senátem neprošel poslanecký návrh zákona, jenž by prodlužoval lhůtu pro žádosti o vrácení uměleckých děl zabavených za války židovským rodinám dokonce roku 2006. (Senát vrátil novelu o odškodnění holocaustu)

27. dubna 2002

V rubrice Kniha týdne Lidových novin se opět setkáváme s Hanou Andronikovou a její prvotinou oceněnou jako objev roku v soutěži Magnesia litera. Magazín Práva přináší rozhovor s autorkou pod názvem Spisovatelka bez knihovny: Do všech míst, o kterých píše, se totiž ještě nepodívala. Když jí po Terezíně chtěl polský kamarád ukázat Osvětim, měla pocit, že už to tam až moc dobře zná a že by ji to zbytečně rozrušilo.

29. dubna 2002

Hodnocení letošního ročníku filmové přehlídky Finále v Plzni přináší MF Dnes (Diváci se shodli: Každý si letos mohl v Plzni najít lahůdku; Festival letos ozdobil rekordní zájem diváků). Jako velice zajímavé shledali diváci nesoutěžní projekce filmů o holocaustu a dokonce projevili zájem o prodloužení výstavy fotografií Radovana Kodery v objektu bývalého nádraží Plzeň-Jižní předměstí. Kolekce snímků s názvem Stopy holocaustu zachycuje současnou podobu několika koncentračních táborů a ghett, v nichž skončili svoji životní pouť i Židé z Plzeňska.

29. dubna 2002

České deníky informovaly o návštěvě premiéra Zemana a polského přesedy vlády Leszka Millera v Terezíně: Polský premiér řekl, že Terezín je velmi podobný koncentračnímu táboru v Osvětimi, kde v plynových komorách zemřelo asi 1,5 milionu lidí, převážně Židů. (MF Dnes - Český a polský premiér navštívili Terezín).

30. dubna 2002

O pietní akci ve Vídni, připomínajícístovky postižených dětí, které za války zavraždili nacisté , informovaly Haló noviny (Vzpomínka na děti zavražděné nacisty).

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.