Zaznamenali jsme v tisku

únor 2002

2. února 2002

Radnice Pardubického kraje neschválila zařazení Oskara Schindlera do seznamu slavných osobností regionu. MF Dnes cituje hejtmana kraje: (...) Schindler je opravdu kontroverzní osobnost, která mezi významné rodáky nepatří.

2. února 2002

Sobotní příloha Lidových novin - Orientace přinesla hned dvě krátké recenze. Petr Zídek hodnotí knihu Laurenta Ruckera Stalin, Izrael a Židé (Stalin a Židé) a Marie Homolková se zamýšlí nad skličujícím čtením knihy reportéra Stanislava Motla Nacisté pod ochranou aneb Kdo vlastně vyhrál válku (Nepotrestaní nacisté). Obě knihy vydalo nakladatelství Rybka publishers.

6. února 2002

Za napomáhání při vyvražďování židovských obyvatel Polska byl k osmi letům vězení odsouzen Henryk Mania (79), který v letech 1941 - 1943 pracoval jako pomocník Němců a aktivně se podílel na likvidaci židovských vězňů v táboře Chełmno. Článek Polák dostal osm let za podíl na holocaustu byl uveřejněn v Právu.

7. února 2002

MF Dnes informovala o udělení vyznamenání Spravedliví mezi národy in memoriam paní Boženě Goldscheiderové-Liederbauchové za to, že ze druhé světové války doma ukrývala rodinného přítele, jenž uprchl z Terezína.

9. února 2002

V sobotních přílohách Lidových novin najdeme nejprve v Orientaci recenzi s názvemÚtok na paměť společnosti od Jakuba Jirsy na před časem vydanou knihu D. Lipstadtové Popírání holocaustu (viz také recenze na holocaust.cz) a v Neděli článek o knize právě vydané v Německu, v níž poslední sekretářka Adolfa Hitlera popisuje Führera z pohledu blízké spolupracovnice a obdivovatelky. Byl zločincem, to asi ano. Ale já si toho prostě nevšimla. (článek se jmenuje : Zpověď Hitlerovy sekretářky).

13. února 2002

Na Slovensku byla obviněna z útoku na veřejného činitele romská novinářka, které policista odmítl při představování podat ruku. Na její otázku, zda-li tak činí kvůli jejímu původu, odpověděl otázkou, jestli má dotyčná hygienický průkaz. Případ je v šetření. Hospodářské noviny: Romka čelí obvinění z útoku na veřejného činitele).

14. února 2002

O knize Mein Kampf. Interpretace politoložky Barbary Zehnpfennigové, jež před nedávnem vyšla v Německu, a polemikách kolem ní psalo Právo v článku Hitler nenápadný - a nebezpečnější.

16. února 2002

Policie v Hradci Králové obvinila tři mladíky, kteří na vlastních fotografiích hajlují před vlajkou s hákovým křížem. Říkají si Adolf Hitler komando, napsala MF Dnes.

Dále MF Dnes informovala, že Vatikán hodlá od roku 2003 zpřístupnit některé dokumenty z období druhé světové války, jen obsahují informace o vztazích mezi papežským stolcem a Německem v letech 1922 až 1939. (Vatikán prý otevře předválečné archivy).

MF Dnes přinesla zprávu o propuštění bývalého důstojníka SS Julia Viela, který byl odsouzen ke 12 letům vězení za vraždu sedmi židovských vězňů v Terezíně, z věznice do zdravotnického zařízení. 19. 2. 2002, kdy se má konat Vielovo odvolací řízení, by mělo být rozhodnuto také o odvolání Antona Malotha.(Článek se jmenuje Další terezínský vrah propuštěn, Maloth čeká na soudní verdikt.)

18. února 2002

Na konci dubna se v Plzni uskuteční patnáctý ročník přehlídky národní kinematografie Finále. Jednou ze sekcí bude Naše nevinná minulost, která nabídne české i německé dokumenty, a v plánu je i seminář na dané téma - téma holocastu. (MF Dnes - Jedna ze sekcí festivalu Finále bude o holocaustu.)

20. února 2002

Článek Vatikán zpřístupní archív o papeži za války, který uveřejnilo Právo, upozorňuje také na dokumentární film Amen. Vždycky mě zajímalo, jak je možné, že tolik lidí akceptovalo tak rozsáhlé vyhlazování, nebo se na něm dokonce podílelo... co asi cítili, jaká byla jejich psychika,, řekl režisér Costa-Gavras.

21. února 2002

MF Dnes nás seznámila s mladou hudební skupinou Volnost, jejíž repertoár tvoří mimo jiné píseň Brundibár, inspirovaná terezínskou operou. Text je o dětském pohledu na holocaust, ale není to nic černého, je to docela romantika, míní textař Brett. (Kapela Volnost zpívá také o holocaustu.)

21. února 2002

O vítězce loňské literárání soutěže Knižního klubu informovalo Právo. Stala se jí Hana Androniková se svou knihou Zvuk slunečních hodin: (...) ačkoli se v něm vrací ke zdánlivě už popsanému tématu holocaustu, čtenář se nemůže od knihy odtrhnout. (Zvuk slunečních hodin.)

22. února 2002

MF Dnes informovala o rozsudku pro pachatele skinheadského žhářského útoku na romský byt, v němž uhořela paní Emílie Žigová. Čin byl spáchán před čtyřmi lety a nejvyšším trestem je dvouleté odnětí svobody nepodmíněně (Dva roky vězení za rasismus).

26. února 2002

Na výroky ředitele Národní galerie Milana Knížáka v rozhovoru pro MF Dnes 21. 2. 2002, reagovaly romské a židovské organizace. Petici podepsalo mnoho osobností, např. Společenství Romů na Moravě Karel Holomek, Jan Munk za Federaci židovských obcí nebo socioložka Jiřina Šiklová. (Viz např. Lidové noviny: Židé a Romové proti Knížákovi; MF Dnes: Knížák je rasista a měl by být odvolán, soudí Romové a umělci.) Další reakce a ohlasy na Knížákovy názory zaplnily stránky novin na celý týden (např. 28. 2. 2002 Právo: Židovská obec viní Knížáka). Naposledy se k tomuto tématu vyjadřuje Milan Knížák v rozhovoru týdne, který najdeme v sobotních Lidových novinách.

26. února 2002

Média informovala o tom, že bývalý dozorce z Terezína, Julius Viel, který se nedávno odvolal proti svému trestu za vraždu sedmi židovských vězňů, podlehl své nemoci a zemřel. (Lidové noviny: Zemřel terezínský vrah Viel, MF Dnes: Terezínský vrah Julius Viel zemřel.)

26. února 2002

Tisk informoval o potvrzení rozsudku pro vydavatele Mein Kampfu Michala Zítka, který se odvolá k Nejvyššímu soudu, neboť nemá na zaplacení dvoumilionové pokuty. MF Dnes: Vydavateli Hitlerovy knihy soud potvrdil trest; Lidové noviny: Soud potvrdil podmíněný trest vydavateli knihy Mein Kampf.

27. února 2002

Reakci ředitele Židovského muzea v Praze Leo Pavláta na rozhlasové vystoupení režiséra Jiřího Menzela, který v souvislosti s kauzami Vladimíra Železného řekl: ...trik, jak si převést kšeft na manželku, to dělali bankrotářští židi před válkou, tato vyčuranost sama o sobě už svědčí o tom, že tam není něco čistého..., přinesly Lidové noviny. Článek se jmenuje Komu by TGM ruku nepodal. Následující den se Jiří Menzel ve stejných novinách všem, kteří se cítili dotčeni mým výrokem o bankrotářských židech, omluvil.

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.